dinsdag 18 november 2008

De Slegte pakt alle boekhandels aan


DEN HAAG - Boekhandel De Slegte gaat de komende jaren enkele miljoenen investeren in het moderniseren van de winkels. De komende drie tot vier jaar gaan alle winkels om naar de nieuwe formule.


Deze week wordt de eerste vernieuwde vestiging, die in Den Haag, officieel geopend. Dat zegt algemeen directeur Ron Mulders tegenover Het Financieele Dagblad. De keten van boekwinkels (achttien in Nederland, negen in Belgiƫ) kampt met achterstallig onderhoud. Boekhandel De Slegte bestaat al ruim honderd jaar, maar aan het bedrijfsconcept is al die jaren vrijwel niet gesleuteld. Een opvallende wijziging in de nieuwe formule is dat de inkoop van tweedehands boeken veel belangrijker wordt. Deze afdeling krijgt dan ook een plek dichtbij de entree.


Overzichtelijk

Van de jaaromzet van 28 miljoen euro is de helft afkomstig van ramsjverkopen, de rest komt van de verkoop van tweedehands boeken en het antiquariaat. Volgens Mulders is de afgelopen jaren te weinig is gedaan aan de inrichting, de verlichting en de entree van de winkels. 'Veel van onze winkels zijn te rommelig, er is geen goed overzicht. Het merk De Slegte is wat sleets geworden.' In de nieuwe opzet moet het allemaal veel overzichtelijker en vriendelijker worden voor de klant.


'We gaan werken met zeven thema's zoals hobby en vrije tijd, of kind en jeugd. Belangrijk is ook dat we tweedehands en ramsj door elkaar aanbieden.'De metamorfose is geen overbodige luxe. De onderneming is weliswaar winstgevend - in het boekjaar 2007-2008 bedroeg de nettowinst 1,1 miljoen euro - maar dit jaar vertoont het aantal klanten een licht dalende trend.


Opvallend is dat de internetverkopen bijna te verwaarlozen zijn. Amper 1 procent van de omzet komt uit dit verkoopkanaal. Dit terwijl Bol.com afgelopen jaar wel startte met de verkoop van tweedehands boeken. Mulders: 'We kunnen internet nu niet goed oppakken. We hebben onze handen vol aan de vernieuwing van de winkels.'

Geen opmerkingen: